Rodinný dům ve svahu Jihlava

Prudce svažitý pozemek nedaleko centra města Jihlavy složený ze dvou zahrádek nabízí krásný prostor pro klidné bydlení s ohromujícím výhledem na východ. Převýšení okolo 7 metrů si jasně říká o víceúrovňové bydlení přirozeně kopírující morfologii místního terénu, který by jako zajímavý prvek byla obrovská škoda nezachovat.

Při návrhu domu se vycházelo zejména z požadavků klientů o jednotlivém zónování bydlení, kde se od počátku počítalo s rozdělením na 4 základní části. Pro rodinné domy typické dětské části, části rodičů a společenské části doplněné o zónu bonsají, jakožto prostoru pro realizaci vášně jednoho z investorů v miniaturizaci stromů a jejich pěstování. Vzhledem ke svažitosti pozemku byla každé zóně přiřazena jedna výšková úroveň se zachováním parametrů dvoupodlažního objektu. Dětem je věnován prostor umístěný při vstupu do domu, na který navazuje rodičovská zóna následovaná společenskou částí určenou celé rodině. V nejnižší úrovni se nachází místo pro bonsaje, které je stejně jako společenská zóna bezprostředně propojeno s exteriérem, tedy terasou a zahradou.

První částí domu, která je přístupná přímo z ulice, je zóna pro děti obsahující dva dětské pokoje, a z důvodu propojení s ulicí se sestává také z garáže a zádveří. Oba dětské pokoje díky tomuto umístění splňují požadavek o jejich orientaci směrem na jihozápad. Každá další zóna je osazena o půl patra níže tak, aby byl terén kopírován ve své přirozenosti. V prostoru pro rodiče nalezneme ložnici se samostatnou šatnou a koupelnou. Umístění tohoto prostoru bylo zvoleno především s ohledem na požadavek blízkého propojení s dětskou částí a s částí společenskou, ale také z důvodu krásného výhledu na východní světovou stranu. Na další úrovni nalezneme obývací pokoj, jídelnu a kuchyň doplněnou o pracovní koutek a toaletu s prádelnou. Poslední úroveň poté skrývá prostor pro technickou místnost a již zmíněné bonsaje. 

2020

Jihlava, Česká republika

Autor

Kamil Plavec, Viktor Hladík

Zastavěná plocha

149,81 m2

Celková plocha pozemku

932,30 m2

Stav 

Architektonická studie

Dispozice 

5kk + g

dětská část

část rodičů

centrální část

technická část

fotky ze stavby.

share

  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • Google+ - Black Circle

další projekty.

follow us
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Pinterest Icon
  • alt-email_318-28595
  • Black Google Places Icon