Rodinná víceúrovňová vila ve svahu v Pelhřimově

Značně svažitý pozemek směrem na západ v nově vzniklém satelitu byl od počátku pořádnou výzvou. Pozemek s převýšením okolo sedmi metrů si jasně říkal o dvě, možná i o tři patra. Rodinná vila, která na tomto místě vznikne, patrně zaplní jednu z posledních volných parcel v této městské části. Pozemek je pro bydlení ideální. Klidný okraj města s centrem na dohled.

Místní benevolentní regulativy stanovující pouze procento plošné zastavěnosti nesvazovaly ruce. Při návrhu domu se tedy vycházelo především z klientových požadavků o jednotlivých provozech v domě. Vznikly čtyři základní objemy, které se do sebe postupně zakousávají a přirozeně kopírují morfologii místního terénu. Každý z těchto objemů má svoji výškovou úroveň, a i přes to působí dům z ulice velmi minimalisticky a celý se otevírá především zahradě. Požadavek o propojení exteriéru s interiérem se podařilo splnit nejen v centrální části, ale také v části dětských pokojů.

Inspirace pro materiálové řešení je jasná. Příroda. Těžký kamenný spodní objekt přechází přes světlý sibiřský modřín až k pálenému tmavému modřínu. Dům nejenže do terénu krásně zapadá, ale koresponduje i se sousedním objektem, který je řešen obdobně, co se materiálů týče.

První hmotou, která je přístupná z ulice, je pochopitelně část technická. Garáž, chodba a vstupní prostory. Na tento objem logicky navazuje horní obytné patro, v němž se nachází obývací pokoj s kuchyní, stolováním a ložnice. Výškové umístění a natočení tohoto prostoru má své důvody. Výškově nejenže přirozeně navazuje na terén, ale zároveň nabízí dechberoucí výhled nejen na město, ale také na západ slunce. Jeho pootočení je způsobeno snahou přerušit oční kontakt s ulicí a zároveň maximalizovat prosklené plochy směřující na již zmíněné město. Obytná je taktéž hmota nejníže posazená, která slouží nejmladším obyvatelům. Ta opět umožnuje přímý kontakt s exteriérem díky francouzskému prosklení. Tato část je s obývacím patrem propojena přes technické patro, které v sobě skrývá sklady, technickou místnost a také saunu s odpočívárnou. I tuto část se podařilo exteriérově propojit se zahradou a umožnit tak pobyt na zahradě při saunování.

2019

Pelhřimov, Česká republika

Autor

Kamil Plavec

Zastavěná plocha

253,37 m2

Celková plocha pozemku

1047,00 m2

Stav 

Koncepční soutěžní studie

Dispozice 

6kk + g

share

  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • Google+ - Black Circle

další projekty.

follow us
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Pinterest Icon
  • alt-email_318-28595
  • Black Google Places Icon